IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
CRNA GORA U RASULU ! PROTEST SE NASTAVLJA, BLOKIRANI SU PUTEVI, VIŠE LICA UHAPŠENO !

U znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti o kojem se raspravlja već 2 dana - 26.12. i 27. 12. 2019. u Skupštini Crne Gore, širom Crne Gore građani blokiraju puteve, javile su Vijesti.

Nakon što su to uradili juros Beranci, i građani Bijelog Polja su oko 17 časova blokirali magistralni put Bijelo Polje – Mojkovac u mjestu Rakonje. Takođe grupa građana iz Pljevalja i Žabljaka je blokirala most Đurđevića Tara. Prema informacijama „Novosti“ policija je pokušala da ukloni blokadu. Međutim, vjernici su posjedali po putu i pjevali Tropar Svetom Vasiliju Ostroškom.

I grupa građana iz Herceg Novog je, takođe, blokirala put u Zelenici. Blokiran je i kružni tok u Budvi.

U znak protesta protiv usvajanja zakona o slobodi vjerosipovesti blokran je i kružni tok na ulazu ka aerodromu Podgorica.

To je saopšteno na skupu sveštenstva, vjernika i građana kod Blažovog mosta u Podgorici, a potvrdili su i poslanici Demokratskog fronta (DF) u parlamentu.

Na skupu je saopšteno i gdje se sve okuplja narod, a rečeno je i da je blokiran put ka aerodromu, put za Radanoviće, kao i da su ljudi počeli da se okupljaju u Budvi, što je dočekano aplauzom.

Sveštenici sve vrijeme čitaju molitvu, a ispred njih su policajci koji su na barikadma i sprečavaju prolaz do skupštine gdje je u toku rasprava.

- Neka budućnost ovog skupa zavisi od onih koji su na mostovima i putevima, jer je sigurno hladnije njima na mostu na Tari, nego nama u Podgorici - rekao je sveštenik Predrag Šćepanović.

Na svim mjestima prisutna je i policija. Do 21:30 časova, policija je privela 19 osoba, nakon čega su uslijedile aktivnosti osnovnih državnih tužilaštava i sudova za prekršaje. Prema informacijama Savjeta za građansku kontrolu rada policije, na kružnom toku, na raskrsnici prema Cetinju i Nikšiću privedene su četiri osobe, u Zeti njih osam, a na Zlatici sedam građana.

Poslanik Milan Knežević je kazao da je zbog večerašnje blokade puta u Zeti uhapšen njegov brat. "Vas dužim, gospodine Markoviću, jer ste Vi dali riječ. Ako bude mome bratu falila dlaka s glave - Vas dužim. Pred cijelom Crnom Gorom Vam to kažem. Saopšteno je da je u pritvorskim prostorijama zadržano osam osoba.

Poslanik Andrija Mandić na sve je izjavio : "Ja sam učestovovao u ratovima '91. i '99, nisam bio kukavica, kao što ne mislim ni da ste vi". On je poručio da će, ako se ne odustane od zakona, "ovo biti katastrofa za Crnu Goru." "Pozivam sve moje ratne drugove iz '91. i '99. da budu spremni. Možete da računate na ono najgore", poručio je Mandić.

Poslanik DF-a, Predrag Bulatović poručio je premijeru Markoviću da ne bude u interesu Mila Đukanovića. "Đukanović je vas isturio da otimate imovinu crkvi. Ovdje se radi o izmjeni bića identiteta Crne Gore. Doveli ste Crnu Goru do ivice sukoba. Ne budite u intersu Mila Đukanovića, sklopite temeljni ugovor", rekao je Bulatović.

"Ovo je možda sudnji dan, daleko bilo, po Crnu Goru i njenu budućnost", kazao je poslanik Branko Radulović. "Da li slučajno ili zato što smo vidjeli suštinu, Budimir Aleksić i ja smo predložili amandman da se brišu članovi 62, 63 i 64 predloga zakona i da se dogovorimo da sve vjerske zajednice imaju isti aršin zbog vjerske i druge sloge u Crnoj Gori."
CRNA GORA U RASULU ! PROTEST SE NASTAVLJA, BLOKIRANI SU PUTEVI, VIŠE LICA UHAPŠENO !
Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da će se Srbija boriti za prava srpskog naroda u Crnoj Gori. „Zajedno, svi mi, zato što imamo samo jednu zemlju i jedan narod, srpski narod i Srbiju“, rekao je Dačić.

Demokratski front je predao 270 amandmana na zakon, koje treba da razmotri Zakonodavni odbor, čim se amandmani odštampaju i podijele članovima odbora.

Nastavak zasedanja je omogućeno tek 27. December 2019 u 00:16 sati kada su Premijer Duško Marković i ministri ušli su u skupštinsku salu. Zasijedanje treba da počne svakog trenutka.

Još ranije 26.12.2019. oko 20 časova Premijer Marković je izjavio da nije još vidio amandmane koje je spomenuo DF. "Nije u duhu demokratije i političkog standarda da prijetite ako ne budu usvojeni. Ne mislim da vam taj pristup donosi rezultat politički. Svaka prijetnja stvara otpor, prirodno ili emotivno. Kada je u pitanju Vlada, te ćemo amandmane razmotriti sa najboljom pažnjom. Vašu prijetnju ćemo odbaciti kao nešto što je nedostojno Crne Gore i njene tradicije.

On je kazao da je njegova i obaveza Vlade da građanima obezbijede slobodu kretanja i sigurnost.

"Dok vi blokirate, možda će neko umrijeti što neće doći do doma zdravlja i bolnice. Vi se ovdje suprotstavite s nama, uradite to što mislite, nemojte da maltretirate cijelu Crnu Goru. Neko zbog vaše blokade ne može otići za dijete u vrtić. Zbog toga policija reaguje, ne progoni vas, nego omogućava građanima da žive i normalno funkcionišu. Da ovo zbog čega se mi razlikujemo i zbog čega ćemo se vjerovatno sukobiti, ne znači da je njihova sloboda dovedena u pitanje", rekao je premijer.

Pred nama je možda najduža noć, Crna Gora je blokirana, narod na nogama, spreman da brani svoje svetinje ! Još ćemo izveštavati o ovoj temi ...Autor i urednik - I.S.

SVIĐA VAM SE ČLANAK ? DONIRAJTE SREDSTVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ PORTALA !


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR