IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
CRNA GORA: PRETNJE, POSLEDNJA UPOZORENJA, PROTESTI HILJADA I HILJADA GRAĐANA, PALJENJE ZASTAVA, NOVI SUKOBI ... OBELEŽILI SU 30.12.2019. (VIDEO)

Protesti na ulicama Crne gore se ne stišavaju. Sukobi u Crnoj Gori povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti svakog dana sve su jači kako između naroda i policije na ulicama, tako i između predstavnika vlasti i crkve.

Podsetimo, navodno mirna šetnja vernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti ubrzo je eskalirala u otvorenu pobunu i napade kamenovanjem na pripadnike policije, od kojih je jedan zadobio ozbiljnu povredu glave. Policajci su uzvratili upotrebom suzavca u noći 29. decembra.

„Prolivena krv policijskih službenika neće ostati nekažnjena. Odgovornost moraju nositi i oni koji pozivaju na nasilje i vandalizam pod plaštom odbrane svetinja. Očigledni su pokušaji sa strane da se radikalizuju bezbjednosne prilike u Crnoj Gori. Svi koji zapaljivom retorikom uznemiruju građane i izazivaju nespokoj porodica, snosiće posljedice ako neko strada“, saopštio je Veljović, direktor policije.

Nakon održanog sastanka Privredne komore, premijer Marković je izjavio: "Pozivam sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da se vrate u hramove i pozovu vjernike da borave u hramovima i da ih ne pozivaju da pružaju otpor vlastima; jer se iz crkava i hramova i sa njihovih liturgija izlazi na ulice, projektuju se neredi i napadi na policijske službenike, na građane i imovinu” i dodao kao ,,poslednju opomenu”:

"Mitropolitu Amfilohiju savjetujem da ne podstiče nezadovoljstvo i nerede i da je ovo posljednja opomena u tom smislu. Crna Gora i državne institucije neće dozvoliti izazivanje nereda, napade na državne službenike, policije i državnu imovinu, niti ograničavanje prava drugih građana“

Mitropolit Amfilohije je danas izjavio: ,,Nije s Bogom lako ratovati, i to bi trebalo da shvate i ovi naši koji su sada na vlasti. Svi koji su s Bogom ratovali završili su kao Nabukodonosor i drugi zločinci kroz istoriju“, rekao je Mitropolit Amfilohije i dodao da svim njegovim naslijednicima, kao i caru Valtazaru, piše ono što je otkrio prorok Danilo: "Izmeren si, prolazan si, ništavan, propašćeš!"

A zatim kasnije i odgovorio premijeru Markoviću ovim rečima: ,,Crkva ne podstiče na demonstracije, posebno ne nasilne, niti na sukobe sa policijom. To, s druge strane, ne znači da verni nisu slobodni da iskažu svoje protivljenje prema bezakonju i lošoj nameri prema našoj Crkvi koji su pratili donošenje ovog Zakona, te da ga hrabro, jasno i odlučno saopštavaju javnosti.”

Građani su i danas izašli da pokažu nezadovoljstvo. Dok je u Pljevlji i Beranima bez incidenata, na drugim lokacijama u Podgorici, Danilovgradu i Nikšiću privedeno je 13 lica zbog narušavanja reda i mira.

Ovi protesti naišli su na odjek solidarnosti i podrške u susednim zemljama u čiji znak su na zgradama ambasade i konzulata Crne gore u Srbiji i Sloveniji nacrtani grafiti uvredljive sadržine i pokušano je paljenje zastave.

Kao odgovor na to ambasada Crne Gore osudila je u saopštenju: "Povodom ispisivanja grafita uvredljive sadržine ispred objekata Ambasade Crne Gore u Beogradu i Generalnog konzulata u Sremskim Karlovcima, kao i protesta održanih u Beogradu, kojom prilikom je došlo do pokušaja spaljivanja crnogorske zastave, Ambasada je reagovala pravovremeno i preduzela odgovarajuće mere"

Takođe, na ovakve uznemirujuće postupke reagovao je i premijer Duško Marković na ranijoj konferenciji za novinare: ,,Neobjašnjivo je da zvanična Srbija nije osudila pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu. Začuđujuća je činjenica da ministri u Vladi Srbije i neki njihovi programirani analitičari vrijeđaju Crnu Goru i njene institucije.

U Crnoj Gori postoji potpuna sigurnost srpske imovine, srpskih građana, srpskih kompanija… Da li se neko okuplja ispred srpske ambasade? Da li neko atakuje na srpsku zastavu u Crnoj Gori? Da li su ovdje ugrožene srpske kompanije i njihovi zaposleni?”


Autor M.B.; urednik - I.S.

SVIĐA VAM SE ČLANAK ? DONIRAJTE SREDSTVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ PORTALA !


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR