IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
ŽENSKA DOMINACIJA U CIJI ! Na svim ključnim pozicijama U CIA BIĆE ŽENE u takozvanom SESTRINSTVU ŠPIJUNA

Žene u potpunosti dominiraju CIA i čine 50 % radne snage u CENTRALNO INFORMATIVNOJ AGENCIJI NA ČELU SA DIREKTORKOM - ĐINOM HASPEL.

I sama direktorka CIA ~ Đina Haspel postala je prva žena na toj poziciji. Imenovanjem na poziciju direktora CIA, postala je prva žena na toj funkciju koju je pre nje obavljao Majk Pompeo, novi državni sekreta SAD. Đina je profesionalni obaveštajac sa dugogodišnjim stažom u agenciji. Tokom 30 godina rada u CIA, napredovala je do mesta zamenika direktora te agencije.

Direktorka CIA imenovala je Sintiju Didi Rep u sam vrh agencije, na poziciju zamenika direktora za analitiku, suštinski najvišu analitičku poziciju u agenciji.
CIA DIREKTORKA DJINA HASPEL

Postavljanje Sintije Rep na tu poziciju znači, kako se navodi, da će tri glavna direktorata agencije, za analitiku, operacije i nauku, sada voditi žene.

Haspelova, prva žena direktor CIA, prethodno je na poziciju zamenika direktora za operacije u agenciji imenovala Elizabet Kimber, kao prvu ženu na toj poziciji.

Kimberova je time postala odgovorna za špijunsku mrežu CIA širom sveta, prenosi Tanjug.

Kimberova i Repova pridružile su se Doni Majeriks, zamenici direktora za nauku i tehnologiju, kao, kako se navodi, osobe na najvišim izvršnim pozicijama u tradicionalnim centrima moći agencije.

Ovo je prvi put da sva tri direktorata vode žene, a 50 odsto radne snage CIA sada čine žene, navodi Britani Bramel, direktorka CIA za javna pitanja.

- Didi Rep donosi široku, duboku ekspertizu iz agencije i obaveštajne zajednice u svojoj novoj ulozi šefice Direktorata za analitiku. Svojim angažovanim stilom vođstva i reputacijom osobe koja je objektivna, Didi će trijumfovati vođenjem našeg talentovanog analitičkog kadra - kazala je Bramelova.

Repova, stručnjak sa Bliskog istoka, bila je direktor odseka za javna pitanja pod vođstvom direktora Dejvida Petreusa i zamenik izvršnog direktora pod vođstvom Haspelove.

Pratila je i sastavljanje dnevnog brifinga za predsednika dok je bila u kabinetu direktora Obaveštajne službe SAD (DNI).

Njen suprug, otac i majka takođe su radili za CIA, navodi En-Bi-Si.

Haspel je, u prvim mesecima nakon što je preuzela funkciju direktorke u maju 2018, imenovala i Kortni Simons Elvud za generalnu savetnicu agencije i Sonju Holt za direktorku nadležnu za raznolikosti.

Autor – I.S.


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR