IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
komemoracija momira bulatovica politika.html

Nekadašnji predsednik Crne Gore i premijer SR Jugoslavije Momir Bulatović preminuo je - 30.06.2019. a sahranjen je 02.07.2019. u rodnom selu Raće, u Kučima kod Podgorice. Sahrana je održana u 15 sati, a njegovi posmrtni ostaci pre toga bili su izloženi na gradskom groblju Čepurci u Podgorici. Bivši predsednik Crne Gore ~ Momir Bulatović preminuo je u Kučima u 63. godini, navodno od srčanog udara.

Momir Bulatović je bio prvi predsednik Republike Crne Gore koji je izabran na višestranačkim izborima i predsednik Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije. Tačnije Bulatović je bio predsednik Crne Gore od 1990. do 1998. godine i predsednik Savezne vlade SR Jugoslavije od 1998. do 2000. godine.

Posle osam godina na čelu republike i sukoba u vrhu Demokratske partije socijalista, čiji je predsednik bio od osnivanja, Bulatović gubi na predsedničkim izborima od svog dotadašnjeg saradnika i premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Ubrzo posle smene 1998. godine usledila je ponuda Slobodana Miloševića da sastavi kabinet na saveznom nivou gde je Milošević tada bio predsednik. Bio je osnivač DPS-a, SNP-a i NSS-a.

Bulatović je preminuo u 63. godini života od posledica srčanog udara, kako su preneli podgorički mediji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici bivšeg predsednika Crne Gore Momira Bulatovića koji je preminuo, saopšteno je iz službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.

"Upućujem iskreno saučešće porodici Bulatović povodom iznenadne smrti Momira Bulatovića. Ostaće upamćen kao bivši predsednik Crne Gore i bivši premijer Vlade Savezne Republike Jugoslavije, koji je dosledno sprovodio politiku zajedništva Srbije i Crne Gore“, navodi se u telegramu predsednika Srbije.

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin predvodio je delegaciju Srbije na sahrani nekadašnjeg predsednika Crne Gore, i tom prilikom poručio je da je Bulatović zaslužio zahvalno sećanje Srbije. Vulin je u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i u ime Vlade Srbije porodici Bulatović preneo izraze najdubljeg saučešća, kao i svim građanima Crne Gore, ali i svom srpskom narodu i položio vence.

Komemoracija povodom Bulatovićeve smrti održana je i u Beogradu u Kombank dvorani, a komemorativnom skupu prisustvovala je i premijerka Srbije ~ Ana Brnabić.Posle odavanja počasti minutom ćutanja, o nekadašnjem predsedniku Savezne vlade SR Jugoslavije je govorio ambasador i bivši ministar u Saveznoj vladi ~ Živadin Jovanović, koji je rekao da se „suočavamo sa velikom prazninom koja neumoljivo pominje da je otišao bolji deo nas samih“.

On je dodao da će Bulatović ostati upamćen kao političar i državnik širokih demokratskih pogleda i čovek blage reči, a jakih argumenata.

Jovanović je istakao da je Bulatović bio iskreno i duboko opredeljen za afirmaciju i očuvanje SR Jugoslavije kao zajedničke države Srbije i Crne Gore.

„Bio je svestan posledica nasilnog drobljenja srpskog nacionalnog bića i zato se borio za zaštitu i poštovanje osnovnih prava srpskog naroda na teritoriji bivših republika SFRJ“, rekao je Jovanović.
MOMIR BULATOVIC
„Državne funkcije nije tretirao kao privilegiju, već kao najveću dužnost i najveću čast, kao obavezu na česta žrtvovanja ličnih interesa u korist državnih, nacionalnih i opštečovečanskih“, rekao je Jovanović.

On je dodao da su Momira Bulatovića krasili umerenost, skromnost, odbrana istine i pravdoljubivost.

„Svakoj dužnosti i poslu pristupao je sa kriterijuma državnog i nacionalnog interesa i postupao je časno, posvećeno odgovorno, a to objašnjava zašto je Momir bio omiljen i poštovan ne samo od saradnika, već i od javnosti i onda kada se povukao iz politike“, naveo je Jovanović.

Dodao je da će Bulatovića pamtiti po tome što je u teškom periodu nove zajedničke istorije Srbije i Crne Gore bio jedan od najbližih i najpouzdanijih saradnika Slobodana Miloševića, što je bilo posebno značajno u periodu traženja mirnog i održivog rešenja za jugoslovensku krizu.

„Momir Bulatović će ostati upamćen kao dosledan i dostojanstven borac za istinu i pravdu, čemu je nesebično posvetio celu svoju ličnost i celi svoj život. Nije cenio naknadnu pamet, niti se priklonio promenama politike i stavova“, naglasio je Jovanović.

Komemoraciju je organizovalo Udruženje građana „Sloboda“, čiji je Bulatović bio predsednik, a skupu su prisustvovali njegovi saradnici i prijatelji, predstavnici Foruma za svet ravnopravnih, Kluba generala i admirala i Fonda mladih poljoprivrednika „Borka Vučić“.

Autor – I.S.

SVIĐA VAM SE ČLANAK ? DONIRAJTE SREDSTVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ PORTALA !


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR