SUTOMORSKE NOVINE / PORTAL
DRUŠTVO


Sjećanje na čovjeka koji je bio živi bilbord etike i čovječnosti


Kulturna manifestacija “Dani Zagrađa”, 22. po redu, okončana je u Sutomoru akademijom u čast pokojnog dobrotvora i istaknutog društveno-političkog radnika Veselina Veska Lekovića koji je preminuo u martu ove godine.

Književnik i novinar Milan Vujović rekao je da će Vesko Leković ostati upamćen kao sijedi gospodin iz Godinja, “inženjer, neimar, kavaljer mekog srca i čiste duše” koji je dobrim djelima zadužio “nebrojeno ljudi i institucija” što kao istinski dobročinitelj “nikada nije isticao”.

Humanost pokojnog Lekovića istakao je i protojerej Jovan Plamenac koji je nakon molitve blagoslovio akademiju i za Lekovića rekao da su ga odlikovale dobrota, nesebičnost i pomaganje ljudima “kad i gdje god je mogao, ne očekujući ništa zauzvrat”.

Urednik portala IN4S Gojko Raičević izrazio je zahvalnost nevladinoj organizaciji “Dani Zagrađa” na akademiji koja je omogućila “da se svi prisjetimo dobrodušne energije našeg vrlog i plemenitog prijatelja koji je bio živi bilbord etike, muškosti i čovječnosti”, predloživši formiranje Fondacije “Veselin Leković”. Veselin Leković, rođeni Crmničanin, koji je radio i živio na relaciji Bar-Beograd – Godinje, bio je uspješni privrednik, a pored ostalo obavljao je i dužnosti poslanika u Skupštini Savezne republike Jugoslavije i odbornika u SO Bar.

Književnik Vladimir Lukšić je anegdotama podsjetio na svoje drugovanje sa Lekovićem, a svoje stihove posvećene Lekoviću i Crmnici kazivali su Rajko Joličić i Svetozar Đurišić. Pokretač “Dana Zagrađa” Veselin Ćetković zahvalio je Lekoviću za pomoć ovoj manifestaciji, a u ime porodice, organizatorima se zahvalio Veskov bratanac Srđan Leković koji je pročitao svoju pjesmu posvećenu stricu. Program akademije u odmaralištu Doma solidarnosti Crvenog krsta Crne Gore vodio je novinar Milenko Jovanović.

AKADEMIJOM U ČAST VESELINA LEKOVIĆA  ZAVRŠENI 22. “DANI ZAGRAĐA”

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR