IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
milojevic sudovi mediji hronika.html, MILOJEVIĆ: OČEKUJE SE NEZAVISNOST, SAMOSTALNOST SUDOVA KAO I OTVORENOST KA MEDIJIMA

Vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog kasacionog suda ~ DRAGOMIR MILOJEVIĆ, danas, na održanom skupu povodom impementiranja strategije razvoja pravosuđa za period d 2019. do 2024 god. naglasio je da sudije i sudovi moraju biti otvoreni ka medijima i da će promene doneti jačanje nezavisnosti i samostalnosti.

Postavlja se pitanje, koje se nameće redakciji, kakvo smo mi do sada sudstvo i pravosuđe imali u Srbiji kada se najavljuju pomenute promene ??

"Javnost treba da ima pristup, informacije o procesu, načinu donošenja sudskih odluka", naveo je Milojević, pa naglasio da SUDIJE I SUDOVI moraju biti otvoreniji prema medijima, jer su "u funkciji građana i njihovih prava, a jedno od osnovnih prava građana je da zna."

Prema njegovim rečima, "zatvorenost" sudija i suda prema medijima je nastala zbog bojazni da će ih neko "prozvati i komentarisati negativno njihov rad" što sve skupa dovodi do nepoverenja kod građana u pravosuđe.

Najavio je i velike promene u istom, da se očekuje jačanje nezavisnosti i samostalnosti, pa i promena Ustava u delu posvećenom pravosuđu za koji se vodi i u toku je dinamična, intenzivna i napeta javna rasprava, razmena mišljenja.

I ministarka Nela Kuburović naglasila je da je izazov u budućnosti upravo USTAVNA REFORMA, dodajući da će je pratiti i set zakonodavnih aktivnosti, čiji je cilj da se usaglase sa budućim ustavnim izmenama, evropskim standardima i da će se uvažiti preporuke iz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije.

Autor – I.S.

SVIĐA VAM SE ČLANAK ? DONIRAJTE SREDSTVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ PORTALA !


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR