IVENSA VESTI, ONLINE NOVINE
nestale bebe hronika.html

16.10.2017. upućeno je otvoreno pismo roditelja nestalih beba: KRAĐA BEBA – državni projekat zvani „Zvezdano nebo“! POZIV ZA POMOĆ SVAKOM NORMALNOM ČOVEKU NA PLANETI u kome se povezuje socijalizam/komunizam direktno sa prodajom tek rođenih beba. U saopštenju sledi: Pored masovnih grobnica i uništavanja, taj režim je učinio zverstvo nad zverstvima, prodavao je naše tek rođene bebe.

- “Naime posle oktobarskih promena 2000. godine, grupa roditelja kojima su deca proglašavana mrtvim po porodilištima Srbije, krenula je tragom istine da provere da li su njihove tek rođene bebe zaista umrle. “

Navode da je postojao skoro isti kalup, isproban i razradjen sistem kradje beba. Majka rodi dete u državnom porodilištu, dete odnesu na jednu stranu, majku na drugu stranu i posle nekog vremena, par dana ili par sati, dođu lekari i majki saopšte da joj je dete umrlo.

Nikakav dokument, nikakvo viđenje deteta nije postojalo. Dobijao se odgovor da će dalju brigu o preminulom detetu preuzeti bolnica, a majke su se otpuštale kući bez dokumenata, bez objašnjenja od čega i zašto je umrla njihova beba, i bez prava da saznaju gde je, i da li je njihova umrla beba sahranjena.

Posle oktobarskih promena, roditelji su krenuli da saznaju istinu, jer se povela priča o beba mafiji.

Jedna od najvećih enigmi predstavlja šifra, odnosno pojam „Starry sky“, koja se pojavljuje u sklopu dijagnoze na izveštajima o autopsiji u velikom broju slučajeva gde se sumnja da postoji krađa bebe. Još pre nekoliko godina pojedini mediji pisali su ovome, navodeći da su pomenute reči, koje u prevodu sa engleskog znače „zvezdano nebo“, zapravo šifre za otmicu beba, ali to niko sa sigurnošću nije mogao da tvrdi. Smatrajući da je od izuzetnog značaja da javnost bude upoznata sa značenjem ovog pojma, odnosno sa njegovom primenom u patologiji, odlučili smo da detaljno istražimo ovu temu.

Projekat / KOD ~ STARRY SKY

Najveći broj obdukcionih nalaza na kojima se pojavljuju ove reči u sklopu dijagnoze navodno preminule dece odnosi se na period od 1991 – 1995. godine i većinu njih potpisuje Specijalista patološke medicine Dr. Đerđ Kokai. Pomenuti doktor bio je zaposlen u nekadašnjem Univerzitetskom kliničkom centru ginekološko – akušerske klinike koja se nalazila u Višegradskoj ulici u Beogradu, a koja je u međuvremenu promenila ime. U momentu kada je Đerđ Kokai radio na potencijalno spornim autopsijama nije postojala nikakva sumnja u izveštaje ovog lekara, ali kako je afera oko krađe beba počela da se otkriva početkom 2000. godina, javnost je vrlo brzo čula za ove sporne tvrdnje.

Gospodin Kokai u svojoj karijeri uglavnom je radio patološke nalaze na bebama i deci, a pre par godina on je napustio Srbiju i sada radi na klinici „Alder Hey Hospital“ u Velikoj Britaniji. U nameri da otkrijemo više detalja u vezi sa rečima „starry sky“, kao i njihovo značenje, kontaktirali smo doktora Kokaia, ali on je i pored našeg uverenja da ćemo pre objavljivanja ovog članka, isti poslati njemu na autorizaciju i odobrenje, odbio da odgovori na naša pitanja.

Smatrali smo da je jedino ispravno da u ovom slučaju razgovaramo sa stručnjacima iz ove oblasti, pa pošto je doktor Đerđ odbio da razgovara sa nama, kontaktirali smo sa načelnikom profesorom Slobodanom Nikolićem, načelnikom Instituta sudske medicine pri Medicinskom fakultetu u Beogradu. U telefonskom razgovoru sa našim novinarom doktor Nikolić tvrdi da nikada nije čuo za dijagnozu „Starry sky“, ali ni za doktora Đerđa Kokaia.

– Takva dijagnoza ne postoji, proverili smo u šifrarniku i nismo pronašli ništa o tome! Moguće je da je u pitanju nekakav SLENG (DROGA ILI VITAMIN), ali mi to zaista ne znamo. Takođe, nejasno je i zašto se u obdukcionom nalazu pojavljuje engleska reč, pošto se svi nalazi isključivo pišu na latinskom jeziku.– rekao je profesor Nikolić i dodao: – Pomenuti doktor, Đerđ Kokai, nikada nije radio kod nas na institutu, a ni u Kliničkom centru Srbije, koliko ja znam. Prvi put čujem za to ime. Na svakom odbukcionom nalazu piše ime obducenta (patologa) i mesto gde je vršena obdukcija (ime bolnice) To je pravilo.– naveo je on.

Doktoru Slobodanu Nikoliću predložili smo da mu pošaljemo jedan od obdukcionih nalaza na kojem se, u prostoru gde treba da piše dijagnoza preminulog, jasno vide reči „Starry sky“, ali on je to odbio uz obrazloženje da nije zainteresovan da se bavi time.

VMA I DR MILOSAVLJEVIĆ

Sledeći naš sagovornik, koji važi za vrsnog stručnjaka iz oblasti patologije, bio je načelnik instituta za sudsku medicinu na Vojno – Medicinskoj akademiji u Beogradu, doktor Ivica Milosavljević. Sa njim smo se čuli putem telefona 25. Decembra prošle godine, a dogovor je bio da naš novinar već 29. Decembra ode u institut kod doktora Milosavljevića sa jednim od nalaza odbukcije, kako bi nam on razjasnio ove nepoznate pojmove. I ako je on na to pristao i čak i sam insistirao na susretu, na zakazanom sastanku u njegovom kabinetu na VMA, nije se pojavio a njegovi zaposleni tvrdili su da je službeno odsutan. U nekoliko navrata pokušali smo da ponovo stupimo u kontakt sa njim, ali on se više nije javljao na nama poznati broj.

Prilikom našeg prvog razgovora doktor Milosavljević priznao je da zna šta predstavljaju reči „Starry sky“ na obdukcionim nalazima, ali i da odlično poznaje doktora Kokaia. Prenosimo vam transkript razgovora našeg novinara i doktora Milosavljevića:

SF: Dobar dan Gospodine Milosavljeviću, na vezi je Ivan, novinar Srpskog foruma.. Imate li malo vremena da popričamo?

Dr: Imam, izvolite..

SF: Ovako, ja kod sebe imam jedan obdukcioni nalaz na kome, između ostalog, u sklopu dijagnoze pišu engleske reči „Starry sky“. Znate li šta one znače u patologiji?

Dr: Naravno da znam..

SF: Šta znače?

Dr: Pa, to je jako teško objasniti ovako preko telefona… To je „nešto što mi doktori vidimo pod mikroskopom“ kada radimo autopsiju..

SF: Zar nije čudno to što se među pojmovima na latinskom jeziku pojavljuju dve engleke reči za koje niko ne zna pravo značenje u praksi?

Dr: Kako niko zna..? Pa, ja Vam kažem da znam ali ne mogu Vam ovako objasniti. Morate doći lično sa tim nalazom koji imate.

SF: Dobro.. Ja sam, pre Vas, razgovaro sa načelnikom sudske medicine na Medicinskom univerzitetu i on kaže da nikada nije čuo za taj pojam u patologiji, kao ni za doktora Đerđa Kokaia koje je radio sporne autopsije..

Dr: Da Vam kažem, načelik instituta na medicinskom faklutetu je mlađi kolega i verovatno da on nije imao priliku da se susretne sa time u svom radu..

SF: Zar ne mislite da je čudno to što jedan načelnik instituta nije upoznat sa rečnikom koje se koristi u njegovoj profesiji? Kako se onda on nalazi na takvoj poziciji?

Dr: Pa rekao sam Vam da je to mlađi kolega i da se verovatno nije susretao sa takvim stvarima u radu…

SF: A da li Vi znate ko je doktor Đerđ Kokai?

Dr: Naravno da znam. To je moj kolega kojeg odlično poznajem. On sada radi u jednoj bolnici u Engleskoj. Najbolje je da Vi dođete kod mene sa tim nalazom i da Vam onda sve to analiziram..

SF: U redu..

Nakon ovoga, kao što smo već rekli, doktor Milosavljević više nam se nije javljao pa smo ostali bez odgovora o značenju reči „Starry sky“, ali i bez obećane stručne analize obdukcionog nalaza.

Prema ranijem pisanju naših kolega novinara, ovaj pojam „Starry sky“ pretstavlja sindrom, odnosno ultrazvučni izgled jetre , koji ima nekoliko uzroka: Toksični šok, otkazivanje desnog srca i ostale koji nisu od značaja za novorođenče, ali kako smo uspeli da saznamo ni ovo nije pravo značenje.

Da li je u pitanju šifra, sleng, dijagnoza ili nešto sasvim deseto, ostavićemo prostor struci da nam odgovori na ovo pitanje, Ali, kao što smo i pisali u gornjim redovima ovog teksta, ta ista struka, izgleda da nije zainteresovana da reši misteriju…

O osvemu ovome govori se i u ovom dokumetarnom filmu - https://youtu.be/Gzta6Ktys80
FILM VIDETI NA LINKU

ISTRAŽITELJI iz celog sveta nude pomoć našim organima u sprovođenju istraga: Krađa beba je bila dobro organizovan projekat pod nazivom "Zvezdano nebo"

JOŠ JEDAN PRIMER U NIZU

Baka A.M.B. priča da su njenoj mlađoj unuci u sremskomitrovačkom porodilištu odredili "nove roditelje", ali nisu računali na to da će njena baka, složiti sumnjive kockice. Uz konsultacije sa ginekologom koji joj je vodio trudnoću, i u saradnji sa zetom, uspeli smo da im upropastimo plan krađe bebe. Ovo tvrdi A. M. B., iz Sremske Mitrovice, koja je želela da podeli svoje iskustvo sa svim roditeljima koji sumnjaju da su im deca ukradena iz porodilišta. Da se nešto dešava, A. M. B. je shvatila jer je, kako kaže, osoblje bolnice svima pričalo drugu priču: zetovoj strani jednu, porodiljinoj drugu... Ženska beba je na porođaju dobila čistu desetku, i iako nije imala žuticu, ipak su je izolovali.

Ćerki nisu dali da je vidi, bebi nisu dali da sisa, a kad se majka bunila da hoće da je vidi, terali su je u sobu. Poverila sam sumnje njenom ginekologu. Pobesneo je i počeo da viče. Tražio je od nas da odmah odemo kod načelnika da to reši, a ako ni tada ne daju bebu majci, da moja unuka potpiše da na svoju odgovornost nosi dete kući. Naravno, zetu nisu dali da dođe do načelnika, ali posle galame koju smo podigli, niko više nije branio viđanje bebe. Porodica je kontaktirala sa zaštitnikom pacijenata i zdravstvenom inspekcijom. Kažu, niko ni prstom nije mrdno. Dobili su samo obaveštenje o tome da je njihova žalba na ponašanje osoblja razmotrena i da je sve profesionalno odrađeno. Različita udruženja roditelja koji sumnjaju da su im bebe u poslednjih 60 godina završile u lancu trgovine decom radi usvajanja uputila su pre desetak dana pismo na stotine adresa. Pismo je, prema rečima jedne od majki, Ane Pejić iz Rume, otišlo mnogim parlamentima u svetu, međunarodnim organizacijama, UN i telima EU, svetskim glasilima, srpskom predsedniku, premijeru, poslanicima...

- Većina ljudi nam se javila pitanjem kako mogu da pomognu, ali nam je stiglo i nekoliko ponuda istražitelja iz Filadelfije i Londona. Oni nude pomoć našim organima u sprovođenju istraga - kaže Ana Pejić.

PISMO IZ ŠKOTSKE

Posebno interesantno pismo stiglo je iz Škotske. Kako objašnjava naša sagovornica, u svetu je trenutno pomodno određivanje porekla preko DNK uzoraka. Prave se svetske baze podataka, za koje ovi roditelji veruju da mogu da im pomognu. Za 79 evra stručnjaci specijalizovanih sajtova pošalju štapiće za bris, ljudi izvade bris i vrate im štapiće, na osnovu čije analize se odredi poreklo osobe.

- Škoti koji su čuli za našu priču misle da su neke bebe završile kod njih jer im se u genetskom poreklu pojavljuju srpski geni, a niko od predaka nikada nije bio u Srbiji - kaže Pejić. - I mi se spremamo da damo svoje DNK uzorke u bazu, u nadi da će nam to možda pomoći da otkrijemo istinu. Roditeljima su se javili i reditelji iz Londona koji žele da snime dokumentarni film o ovoj misteriji, a očekuje se i premijera domaćeg dokumentarca "Rođeni oteti" Milana Lakića.

- Ukoliko Srbija želi da se istina o bebama otkrije i da se ova vlast distancira od zločina iz prošlosti, neka sprovede istrage. Obratili smo se i SANU, jer mislimo da je to pitanje od nacionalnog značaja - kaže Pejić. U pismu koje su poslali na stotine adresa navodi se da je krađa beba bila dobro organizovan projekat pod nazivom "Zvezdano nebo".

Praksa je bila sledeća: majka se porodi u državnom porodilištu. Bebu odnesu na jednu stranu, majku na drugu, i posle nekog vremena lekari joj saopšte da je dete umrlo. Nema dokumenata, majka ne može da vidi posmrtne ostatke, otpuštaju je kući bez dokumenata i objašnjenja zašto je beba umrla. Nema pravo da sazna ni gde je beba sahranjena. Posle oktobarskih promena 2000. godine, roditelji su počeli da istražuju, jer se povela priča o bebi-mafiji. Iz bolničkih dokumentacija videlo se da su svi primeri slični: nisu upisivani tačni datumi rođenja i težina deteta, kao ni datum smrti. Mnoga deca su dobila jedinstvene matične brojeve kao da su živa. Nikada nisu proglašena mrtvima, nad njima nije rađena obdukcija, a gradske službe groblja potvrđivale su da tražene bebe nisu stigle na sahranjivanje. Grupa roditelja podnela je krivične prijave za delo otmice i kidnapovanje beba, ali su one odbačene uz obrazloženje da je delo zastarelo.

NESUGLASICE OKO ZAKONA

Roditelji ponavljaju da se ne slažu sa donošenjem zakona o nestalim bebama u formi u kojoj je on povučen iz skupštinske procedure s promenom vlade. Misle da po tom zakonu neće dobiti odgovor na pitanje gde su njihova deca, već samo obeštećenje. Pravo na postupak imaju samo oni roditelji koji su do 2013. već tužili državu (njih oko 500).

Izvor: srpskiforum, jutarnjiglasnik.info

I.S.

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR