IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
Dostupan je izveštaj Stejt Departmenta za 2018. godinu o stanju ljudskih prava u Srbiji

Američki državni sekretar Majk Pompeo predstavio je u Stejt Departmentu godišnji izveštaj o ljudskim pravima. Izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu radi se svake godine od 1977. a obuhvata oko 200 država i teritorija. Rezultat je saradnje stotina američkih misija širom sveta i zvaničnika Departmenta.

REZIME IZVEŠTAJA ZA 2018. GODINU ZA SRBIJU


Republika Srbija je ustavna, višestranačka, parlamentarna demokratska zemlja. Srbija je održala vanredne parlamentarne izbore 2016. i predsedničke izbore 2017. Međunarodni posmatrači su izjavili da su izbori uglavnom bili besplatni, ali da su kampanje u oba perioda imale koristi od provladinih kandidata. Aleksandar Vučić, predsednik Srpske napredne stranke (SNS), izabran je 2017. godine za predsednika, osvojivši otprilike 55 posto glasova u prvom krugu.

Civilne vlasti su zadržale efektivnu kontrolu nad snagama bezbednosti.

Pitanja ljudskih prava uključivala su korupciju vlade, uključujući i neke zvaničnike na visokom nivou; nasilje nad novinarima; i zločine uključujući nasilje usmjreno na lezbejke, gejeve, biseksualne, transrodne i interseksualne (LGBTI) osobe.

Vlada je preduzela korake kako bi gonila službenike koji su počinili kršenja ljudskih prava (i kazniti ih, ako budu osuđeni), kako u policiji, tako i drugdje u vladi, nakon što je javnost izložena zlostavljanju. Ipak, mnogi posmatrači smatraju da su brojni slučajevi korupcije, socijalnog i porodičnog nasilja i drugih zloupotreba ostali neprijavljeni i nekažnjeni.

CELOKUPNI IZVEŠTAJ MOŽETE POGLEDATI I PREUZETI NA LINKU

Autor – I.S.


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR