SUTOMORSKE NOVINE / PORTAL
DRUŠTVO


Jedino ispravno je slijediti put i vjeru prepodobne mučenice Paraskeve

BAR - Velikim, tradicionalnim saborom pravoslavnih vjernika i Svetom Božanskom liturgijom koju su služili paroh sutomrski Petar Cerović i paroh barski Jovan Plamenac, u Sutomoru je juče proslavljena Sveta Petka Trnova, hramovna slava istoimene nemanjićke crkve iz 1270. godine, u Spičanskom polju, koja je ujedno i slava Sutomora. Saboru je prethodilo praznično bdenije u istoj crkvi.

U besjedi nakon liturgije,navodeći da je jedino ispravno slijediti put i vjeru svete prepodobne mučenice Paraskeve, poznate kao Trnova Petka, paroh sutomorski Petar Cerović je podsjetio da je ova svetiteljka bila rodom iz Rima.

VELIKI SABOT, SVETA PETKA
Poticala je iz hrišćanske porodice i živjela je u drugom vijeku poslije Hrista. Nakon smrti roditelja, imanje je razdijelila siromašnima i zamonašila se. Zamonašivši se, propovjedala je zabranjenu Hristovu vjeru i zato je bila optužena caru Antoninu Piju. Iscjelivši i samog cara, koji se krstio, nastavila je da misionari u drugim krajevima. Zbog propovjedanja hrišćanske vjere i koja je činila, zatvarana je, silno je mučena i na kraju je posječena mačem, po naređenju kneza Tarasija oko 140. godine. Njene mošti, prema svjedočenju žitija, kasnije su prenijete u Carigrad- podsjetio je protojerej Cerović. Ovogodišnji pokrovitelj mjesne slave Sutomora bila je Nova srpska demokratija, čiji lider Andrija Mandić je prisustvovao saboru i čestitao praznik Svete Petke prisutnim mještanima Sutomora i sveštenstvu.

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR