IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE

Velika ponuda novogradnje, uvođenje nove pravne regulative, popularno rentiranje stanova na dan, niske kamate na stambene kredite, koje idu čak i niže od tri odsto, pa i niske kamate na štednju koja gotovo da nije ISPLATIVA, dovelo je do toga da su investicije u nekretnine NAJPROFITABILNIJE.

Još uvek nam odzvanjaju u ušima činjenice i podaci iz Republičkog geodetskog zavoda da je najviša cena u Srbiji postignuta u 2018. godini sa iznosom od 9.302 evra po metru kvadratnom, za poslovni prostor koliko je isti koštao; a što se tiče stambenog prostora prodat je po najvišoj ceni u Srbiji za 7.866 evra po metru kvadratnom, i to u okviru famoznog projekta "Beograda na vodi".

Nažalost ili na nečiju sreću, SVAKE GODINE KVADRAT u BEOGRADU JE SKUPLJI ZA 10 ODSTO. Što se tiče tržišta nekretnina za 2019. godinu cena rente će još rasti dok su kupoprodajne cene već na maksimumu. Prosečna cena kvadrata, prema pisanju portala www.halooglasi.com, u Beogradu iznosi nešto manje od 1.300 evra i to samo zbog prigradskih lokacija gde kvadrat košta i po 800 evra, dok elitne lokacije napr. VRAČAR I DEDINJE dostižu cenu i preko 3.000 evra pa su iste podigle prosek. U Novom Sadu se, na najtraženijim lokacijama cene kreću od 1.500 evra, dok je prosečna cena kradrata, uzimajući u obzir sve lokacije oko 860 evra. U Kragujevcu je prosečna cena oko 900 evra, a u Nišu nešto manje od 400 evra...

Uprkos tome, prošle godine samo U BEOGRADU prodato je oko 16.000 stanova, i to 11.000 u starogradnji i 5.000 u novogradnji za ukupan iznos od oko 900 miliona evra.

Kupaci su uglavnom iz unutrašnjosti tj. više od 50 posto, a ima ih i iz Crne Gore i BIH.

U prilog razvoju tržišta nekretnina u Srbiji ide i usvajanje novog Zakonu o ozakonjenju koji bi trebalo da dovede do konačnog sređivanja tržišta, te da neće više biti kupoprodaje nekretnina koje nisu legalizovane. Za pomenute nekretnine koji su u postupku legalizacije važiće da ne mogu da budu prometovane, odnosno notari neće overavati kupoprodajne ugovore za njih do okončanja postupka. I država aktivno učestvuje na tržištu nepokretnosti za šta je najbolji primer to što se kupcima prvog stana priznaje povraćaj PDV-a u iznosu od 10% od ukupne cene nekretnine.

U 2019. godini predviđa se i dalje rast cena za još koji procenat, kako za kupoprodaju tako i za rentu, a ponajviše za sve popularnije "stanove na dan" od čega su mnogi napravili BIZNIS.

Vlasnici stanova izdaju svoje nameštene, sređene stanove dnevno turistima i svim zainteresovanima, gde je zarada mnogo veća od mesečne rente. "Stan na dan" u centru Beograda može da košta i više od 50 evra dnevno, a dosetljivi izdaju i na sat stanove. Ovo je još jedna potvrda da je ulaganje u nekretnine i kupovina istih najisplativiji vid alternativne štednje i investicije u Srbiji, Beogradu. Potrebno je da imate uvid u tržište, da posedujete informacije i pratite ponudu - potražnju te pametno uložite u nekretninu, jer će vam se uložen novac, kroz rentiranje i eventualnu prodaju kroz par godina, višestruko isplatiti.

Autor – I.S.

SVIĐA VAM SE ČLANAK ? DONIRAJTE SREDSTVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ PORTALA !


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR