SUTOMORSKE NOVINE / PORTAL


Video prilozima koje objavljujemo želimo da podsjetimo na nedavni nečuveni obračun države sa porodicom Zlatičanin, kojoj je uprkos protivljenju i masovnoj solidarnosti komšija i prijatelja, srušena porodična kuća u Sutomoru. Podsjetimo, Zlatičani su kuću sagradili na svojoj zemlji, ne ugrožavajući javni interes, istina bez građevinske dozvole, jednako kao i hiljade drugih mještana i vikendaša, ali su odbili da plate reket inspektorima zaštite prostora i ljidima bliskim mafiji i režimu. Za razliku od Zlatičana, stotine ljudi u Sutomoru je uzurpiralo državno zemljište, sagradilo palate, čak i poslovne objekte, i sve to uz saglasnost, a neretko i finansijsku pomoć državnih organa. Zlatičani, koji su tokom protivljenja rušenju hapšeni, maltretirani, poručuju da će neko morati da položi račune za selektivnu primjenu zakona i obračun zbog njihovog odbijanja da plate reket.

Podsjetimo, po nalogu Inspekcije zaštite prostora zadnjeg dana novembra minule godine porušena je porodična kuća Svetlane Zlatičanin u Kosovskoj ulici u Sutomoru. Uprkos tome što se vlasnica nalazila na bolničkom liječenju u inostranstvu, o čemu je njen suprug Nedeljko Zlatičanin obavijestio Upravu inspekcijskih poslova predočivši medicinsku dokumentaciju, prvi i drugi sprat juče su rušeni savremenim građevinskim kompresorima, a radili su su i maljevi.

Prema riječima članova porodice, radnici koje je inspekcija angažovala obili su dvorišnu kapiju, a potom i kuću, jer u njoj nije bilo nikoga kada je rušenje počelo, niti je vlasnica primila bilo kakvo obavještenje, upravo iz razloga jer se nalazi na liječenju van Crne Gore. Nedeljka je jutros zajedno sa njegovim pravnim zastupnikom Predragom Vukanićem, dok je nastavljano rušenje kuće koje je započeto 26. avgusta, primio šef kabineta predsjednika Vlade Dragoljub Bulatović, koji mu je saopštio da se u ovom slučaju ,,radi o poštovanju zakona”.

“Ovakvo postupanje inspekcije je protivno Ustavu, zakonu i Bečkoj konvenciji iz 2004. koja navodi da se ne mogu rušiti objekti u kojima se stanuje, a koji ne ugrožavaju javni interes. U ovom slučaju se ne brani javni interes, već se, bez ikakve dileme, nekome jako žurilo da ovoj porodici sruši kuću - kazao je „Danu“ Vukanović. On je najavio da će Zlatičani tražiti nadoknadu i materijalne i nematerijalne štete koja je nastala ovim, po njemu, neustavni i nezakonitim postupanjem. On je napomenuo da se morala sačeka odluka Ustavnog suda, jer su Zlatičani žalbom zahtijevali donošenje privremene mjere kojom bi se stavilo van snage rješenje inspekcije, zbog postupka legalizacije kuće koji je u toku. Oni su se pritom pozivali na takvu odluku koja je nedavno donijeta u istovjetnoj situaciji na zahtjev stranog državljanina u Herceg Novom. Članovi porodice Zlatičanin su ovim povodom dosad imali i više protestnih okupljanja ispred zgrade Vlade u Podgorici. Ekipu Inspekcije zaštite prostora predovodio je šef te inspekcije Hajrudin Osmanović, a obezbjeđivali su ih pripadnici interventne jedinice policije.

Protiv postupajućeg inspektora u ovom slučaju Vladimira Raškovića, koji se nije pojavio na izvršenju rješenja koje je donio, Zlatičani su podnijeli krivičnu prijavu osnovnom državnom tužiocu u Baru, zbog, kako su naveli, neuručivanja zapisnika subjektu nadzora o preduzetim službenim radnjama i mjerama, kao i „zbog nepoštovanja propisa, jer u kontroli bespravno sagrađenog objekta nije donio mjeru pečaćenja objekta, već je dozvolio da Svetlana Zlatičanin, kao investitor, sagradi prvi i drugi sprat koji su predmet administrativnog izvršenja rješenja“. Zlatičani u prijavi protiv Raškovića navode i da je njegovom „zaslugom“ prilikom pretposlednjeg organizovanja izvršenja rješenja došlo do uništenja stvari, i to – klima uređaja, termo izolacije, kompletnog crijeva sa krova kuće, kao i oštećenja stvari u samom objektu, od namještaja do pokućstva. Spočitavaju mu da i da je grubo zloupotrebio službeni položaj. Nedeljko Zlatičanin je ponovio da je kuća koja je sada najvećim dijelom srušena, uredno uknjižena u barskom katastru, da je prizemlje sagrađeno prije devet godina, a spratovi završeni 2014.godine.

Tvrdi da uredno plaćaju porez, da posjeduju urbanisto-tehničke saglasnosti resornih opštinskih službi i da je ,,u postupku” za dobijanje građevinske dozvole.
Chania

Zakon nije isti za sve

Zlatičani se ne mire sa, kako kažu, selektivnom primjenom zakona. -Podigli smo kuću na svom zemljištu, a ne na javnim površinama i ničim nismo ugrozili javni interes. Pogledajte Sutomore, više od 500 kuća je izgrađeno bez dozvole na državnoj zemlji bez ikakvog urbanističkog osnova. Njihovim vlasnicima niko ni riječ nije rekao, a našli su nama da ruše. Još se nadam da ima pravne države i da će mi ovu štetu ista ta država nadoknaditi u postupcima koje ću pokrenuti- kazao je Zlatičanin.
Chania

Čudni aršini inspekcije

Zakon o regularizaciji neformalnih objekata, prema kojem se obustavljaju svi započeti postupci za uklanjanje objekata izgrađenih suprotno Zakonu o uređenju prostora od momenta podnošenja zahtjeva za legalizaciju, stupio je na snagu u avgustu ove godine. Pravni zastupnik Zlatičana, Vukanović, kaže da je to što inspekcija tumači da se taj zakon primjenjuje tek od marta iduće godine, potpuno paušalna i neutemeljena tvrdnja, „jer je pravna norma ovdje jasna, i zna se kako u duhu Ustava ona jedino može važiti, a to je da je zakon stupio na snagu osmog dana od objave su Službenom listu CG“.

IVENSA DESIGN / ID

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR